Chaamer Concerten

 

Tijdens het eerste concert op 14 juni kon u luisteren naar de veelbelovende jonge hoboïst Thijs van Oosterhout begeleid op de piano door Elena Yefanova.

Zij spelen werken van Georg Philipp Telemann, Carl Nielsen, Charles Koechlin, Benjamin Britten en Gustav Schreck.

De 18-jarige hoboïst Thijs van Oosterhout begon in 2013 op 7-jarige leeftijd met het spelen van de hobo. Sinds ruim drie jaar is daar de althobo bijgekomen.

Zo jong als Thijs is, wordt hij geroemd om zijn muzikale spel en gevoel voor melodie.

Thijs begon zijn carrière op muziekschool De Nieuwe Veste in Breda bij Victor Kruis, waar hij 10 jaar les van kreeg. Een hoogtepunt uit die tijd is zijn openbaar C-examen, waarvoor hij in mei 2022 cum laude slaagde. Bovendien won hij met een van zijn uitgevoerde stukken de Jan de Breet muziekprijs voor de best uitgevoerde Nederlandse compositie. Het geldbedrag dat hij hier mee won, heeft hij besteed aan masterclasses bij de beroemde hoboïste Pauline Oostenrijk.

Sinds september 2023 is Thijs gestart aan het conservatorium van Amsterdam, waar hij les krijgt van de Ierse hoboïste Aisling Casey (eerste hoboïste van het Radio Filharmonisch Orkest).

Naast optredens als solist, speelt Thijs vast in het Euregio Jeugdorkest o.l.v. Hans Casteleyn en verleent hij geregeld zijn medewerking aan projecten. Hij heeft inmiddels met meerdere grote namen uit de muziekwereld op het podium gestaan, onder wie Sander Teepen, bekend van het populaire televisieprogramma Maestro.

Hoewel Thijs nog maar net begonnen is aan zijn beroepsopleiding tot muzikant, liggen zijn ambities hoog. Zo hoopt hij later in de voetsporen te treden van grote voorbeelden als François Leleux en Albrecht Mayer. Ook wil hij zichzelf profileren als ambassadeur om klassieke muziek - en met name de hobo - onder een jongere doelgroep toegankelijker en populairder te maken. De kroon op zijn werk tot nu toe is zijn recente solo-optreden als jonge held bij het televisieprogramma Podium Klassiek, dat wekelijks te zien is op NPO 2.Elena Yefanova, geboren in Oekraïne, woont sinds 1998 in Nederland. Ze volgde haar opleiding in Oekraïne aan het Charkov State Music Lyceum en vervolgens aan de Charkov National University of Arts, hoofdvak piano, bij professor Tatiana Verkina.In 1995 studeerde ze af met als kwalificaties: solist, kamermuziek, begeleider en docent. Na haar studie werkte ze als pianobegeleider van blaas-en snaarinstrumenten aan het State Music Lyceum in Charkov, Oekraïne.Ze vervolgde haar studie aan de concervatoria in Utrecht en Brussel, en volgde masterclasses o.a. vanArkady Sevidov (Concervatorium Moskou) en Klaus Hellwig (Concervatorium Berlijn).
Elena gaf verschillende soloconcerten in Oekraïne, Nederland en Belgie.Vanaf 2004 is Elena werkzaam als pianodocente aan muziekschool de Nieuwe Veste in Breda. In haar lessen maakt ze gebruik van diverse leermethoden, o.a. van de Russische pianopedagoge Anna Artobolevskaja. Elena heeft een succesvolle lespraktijk opgebouwd met als hoogtepunt tot nu toe het optreden van één van haar leerlingen met de gebroeders Jussen bij het Brabants orkest, in het 'Lodron’- concert van Mozart voor 3 piano's.Daarnaast begeleidt ze als co-repetitor leerlingen van het Bijzonder Traject op openbare en reguliere examens, en is vaak te horen op leerlingenconcerten binnen en buiten de Nieuwe Veste. Ze begeleidde en coachte prijswinnende leerlingen op het Prinses Christina – Concours alsmede een aantal keren voor de Jan de Breet-prijs in Breda.
Elena is ook als pianiste verbonden aan een aantal koren.
 

12 juli was er een optreden van de The Mule Stompers.

Stompin’ swing jazz waarop niemand stil blijft staan! The Mule Stompers nemen je mee naar het Amerika van de jaren ’20 en ’30 met een verzameling aanstekelijke hits die destijds razend populair waren. De up-tempo nummers zijn een mix van swing, jazz en traditionele countrymuziek.

The Mule Stompers band zijn een energieke formatie uit Nijmegen dat bestaat uit Koen Jacobs (gitaar, banjo, mondharmonica, zang) en Roderik Rodermans (gitaar, zang). Fedde Sappelli (contrabas, zang) , Maaike Tromp (klarinet) en Martijn Marges (wasbord).

Het duo (Koen Jacobs en Roderik Rodermans), opgericht in 2015, was lange tijd voornamelijk actief in de blues-scène, maar is zich daarnaast steeds meer gaan richten op swingjazz en tradititionele country. Bij optredens van de Mule Stompers waren er vaak contacten met andere muzikanten die er wel oren naar hadden om zich bij de de Stompers aan te sluiten. De contrabas en klarinet maken al een tijd vast deel uit van de band en vorig jaar kwam het wasbord aan boord. Dit bleek een duidelijke versterking, geeft de band meer body en daarnaast heeft ook de totaalpresentatie aan kracht gewonnen. De uitstraling van deze band en de interactie met het publiek is geweldig; van begin tot eind word je meegenomen in een pakkende en energieke show. Bij de up tempo-nummers, denk aan hillbilly jazz, is het bijna onmogelijk om stil op je stoel te blijven zitten.De The Mule Stompers zijn een graag geziene band die aan menig Jazzfestival hebben meegewerkt, waaronder het Jazzfestival in Breda.
 

16 augustus is het optreden van de Keltische folkband Windbroke

De band bestaat uit 4 enthousiaste muzikale mannen, een zwik traditionele instrumenten, harmonieuze (samen)zang, lollige of wetenswaardige verhalen, authentieke tunes en songs, tranen-trekkende melancholische verstilling en tenen-tikkende uptempo nummers. Zomaar een greep uit de ingrediënten voor een concert van de Keltische Folkband Windbroke, afkomstig uit Zeeland.

Het ensemble is al jarenlang actief op het gebied van deze traditionele muziek uit Ierland, Schotland, Bretagne en andere Keltische bakermatten. De afwisselende combinatie van vrolijkheid en melancholie maakt de concerten telkens bijzonder. Hierin bewandelt de band niet de gangbare paden maar kiest voor de minder bekende muziek uit de rijke Keltische traditie. Dit alles wordt doorspekt met humoristische wetenswaardigheden en anekdotes tijdens de voorstellingen.

De huidige bezetting is als volgt:
Ed van der Kuijl; zang, gitaar, Ierse bouzouki
Jaap van Liere; accordeon, gitaar, zang, banjo, mandoline, whistles
John van Rossum; bodhran, percussie.
Jan van Wallenburg; whistles, in alle stemmingen maten en kleuren.

Het programma heet Fiche
“Fiche” is het Ierse woord voor het getal twintig en de naam van het nieuwe programma van Windbroke. Want twintig blijkt voor Windbroke dit jaar een bijzonder getal te zijn. Volgens de meest actieve herinneringen moet het binnenkort twintig jaar geleden zijn dat de band voor het eerst in het openbaar speelde, een soort informeel jubileum dus!

 

Het programma “Fiche” bevat veel nieuw ontdekte Keltische muzikale pareltjes maar ook nieuwe of opnieuw gearrangeerde nummers. Windbroke neemt u in dit programma mee naar streken waar Keltische invloeden tot op de dag van vandaag nog merkbaar zijn in de muziek en deelt met u hoe die liefde voor dit muziekgenre een Zeeuwse folkband al twintig jaar enthousiast houdt.

 

 

 

 

 

 

terug