Chaamer Concerten

Op 14 juni vindt het eerste Chaamerconcert plaats in een serie van drie zomerconcerten in de Ledevaertkerk, te weten op 14 juni, 12 juli en 16 augustus.

Tijdens dit eerste concert kunt u luisteren naar de veelbelovende jonge hoboïst Thijs van Oosterhout begeleid op de piano door Elena Yefanova.

Zij spelen werken van Georg Philipp Telemann, Carl Nielsen, Charles Koechlin, Benjamin Britten en Gustav Schreck.

De 18-jarige hoboïst Thijs van Oosterhout begon in 2013 op 7-jarige leeftijd met het spelen van de hobo. Sinds ruim drie jaar is daar de althobo bijgekomen.

Zo jong als Thijs is, wordt hij geroemd om zijn muzikale spel en gevoel voor melodie.

Thijs begon zijn carrière op muziekschool De Nieuwe Veste in Breda bij Victor Kruis, waar hij 10 jaar les van kreeg. Een hoogtepunt uit die tijd is zijn openbaar C-examen, waarvoor hij in mei 2022 cum laude slaagde. Bovendien won hij met een van zijn uitgevoerde stukken de Jan de Breet muziekprijs voor de best uitgevoerde Nederlandse compositie. Het geldbedrag dat hij hier mee won, heeft hij besteed aan masterclasses bij de beroemde hoboïste Pauline Oostenrijk.

Sinds september 2023 is Thijs gestart aan het conservatorium van Amsterdam, waar hij les krijgt van de Ierse hoboïste Aisling Casey (eerste hoboïste van het Radio Filharmonisch Orkest).

Naast optredens als solist, speelt Thijs vast in het Euregio Jeugdorkest o.l.v. Hans Casteleyn en verleent hij geregeld zijn medewerking aan projecten. Hij heeft inmiddels met meerdere grote namen uit de muziekwereld op het podium gestaan, onder wie Sander Teepen, bekend van het populaire televisieprogramma Maestro.

Hoewel Thijs nog maar net begonnen is aan zijn beroepsopleiding tot muzikant, liggen zijn ambities hoog. Zo hoopt hij later in de voetsporen te treden van grote voorbeelden als François Leleux en Albrecht Mayer. Ook wil hij zichzelf profileren als ambassadeur om klassieke muziek - en met name de hobo - onder een jongere doelgroep toegankelijker en populairder te maken. De kroon op zijn werk tot nu toe is zijn recente solo-optreden als jonge held bij het televisieprogramma Podium Klassiek, dat wekelijks te zien is op NPO 2.Elena Yefanova, geboren in Oekraïne, woont sinds 1998 in Nederland. Ze volgde haar opleiding in Oekraïne aan het Charkov State Music Lyceum en vervolgens aan de Charkov National University of Arts, hoofdvak piano, bij professor Tatiana Verkina.In 1995 studeerde ze af met als kwalificaties: solist, kamermuziek, begeleider en docent. Na haar studie werkte ze als pianobegeleider van blaas-en snaarinstrumenten aan het State Music Lyceum in Charkov, Oekraïne.Ze vervolgde haar studie aan de concervatoria in Utrecht en Brussel, en volgde masterclasses o.a. vanArkady Sevidov (Concervatorium Moskou) en Klaus Hellwig (Concervatorium Berlijn).
Elena gaf verschillende soloconcerten in Oekraïne, Nederland en Belgie.Vanaf 2004 is Elena werkzaam als pianodocente aan muziekschool de Nieuwe Veste in Breda. In haar lessen maakt ze gebruik van diverse leermethoden, o.a. van de Russische pianopedagoge Anna Artobolevskaja. Elena heeft een succesvolle lespraktijk opgebouwd met als hoogtepunt tot nu toe het optreden van één van haar leerlingen met de gebroeders Jussen bij het Brabants orkest, in het 'Lodron’- concert van Mozart voor 3 piano's.Daarnaast begeleidt ze als co-repetitor leerlingen van het Bijzonder Traject op openbare en reguliere examens, en is vaak te horen op leerlingenconcerten binnen en buiten de Nieuwe Veste. Ze begeleidde en coachte prijswinnende leerlingen op het Prinses Christina – Concours alsmede een aantal keren voor de Jan de Breet-prijs in Breda.
Elena is ook als pianiste verbonden aan een aantal koren.

 

 

Het concert begint om 20:00 uur. De toegang is vrij, er is een collecte na afloop.

 

 

 

 

 

terug